vrijdag 13 februari 2015

Achtergrondinformatie om ideetjes op te doen

Nazi Megastructures

Ik nam op tv een documentaire op via het programma 'National Geographic Channel'. Deze documentaire ging over de bunkers die Hitler ontworpen en laten bouwen heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit leek me interessant om even te bekijken en hieruit ideetjes te halen om eventueel in mijn boekeninstallatie te verwerken.























Deze bunkers waren Hitler zijn grootste constructieprojecten uit de Tweede Wereldoorlog en dit om de werelddominantie te beveiligen. Vanuit deze bunkers commandeerde hij zijn troepen in West-Europa. In dit filmfragment geven ze nog wat uitleg over de bunkers zelf waarin Hitler vertoefde:
http://natgeotv.com.au/videos/nazi-megastructures/fortress-in-the-forest-7F66D0DD.aspx.

Neem zelf ook een kijkje binnenin een Duitse bunker die gebruikt werd door de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog:
http://natgeotv.com.au/videos/nazi-megastructures/hitlers-bunker-22A12F2E.aspx.


Ideetjes

- Stalen haken
- Weinig licht
- Houten paletten
- Op ruggen van de boeken: op elke rug van een boek een kleine tekening maken die met
  alle boeken samen één gehele tekening maakt
- Paranoia
- Bommen
- Gewapend beton
- Hakenkruis rood/zwart
- Operatie Barbossa: Rusland veroveren
- Wolf: het hol van de wolf (= schuilnaam van Hitler)
- Prikkeldraad
- Groene legernetten om zich te verschuilen

maandag 2 februari 2015

Voorstel workshop

Evolutieverloop van de Tweede Wereldoorlog via een tunnel

In het begin van de tunnel komen we een gebalanceerde weegschaal tegemoet. Vanaf het moment we hier gaan oplopen, komt de weegschaal uit zijn evenwicht te staan.
(Belangrijke gebeurtenis: 1 september 1939: Duitse aanval op Polen)

Op 7 december 1941 valt de wereld uiteen en krijgen we een ontstaan van twee grote blokken. Als eerste blok hebben we de Duitsers, Italianen en Japanezen met hun nazisme en fascisme. Als tweede grote blok hebben we de geallieerden waaronder als eerste subgroep de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, China, de Sovjet-Unie en Canada behoren. Een tweede subgroep onder de Geallieerden zijn de landen Polen, Noorwegen, Frankrijk, België en Nederland.
We scheiden deze twee blokken aan de hand van prikkeldraad en zo lopen we verder door de tunnel met belangrijke gebeurtenissen over de Tweede Wereldoorlog.

Het is de bedoeling dat gedurende de loop van de tunnel enkele hoogtepunten voorkomen die zich in de oorlog voordeden.
Een voorbeeld hierbij is het hoogtepunt van de Duitsers in 1943:

Aan de linkerkant van de tunnel (voorgesteld als het nazisme en fascisme) wordt er vrolijke begeleidingsmuziek gespeeld door een orkest. Deze muziek dient als begeleiding tijdens de tocht naar de galg of de gaskamers. Ook werd deze vrolijke muziek gespeeld tijdens het uitdelen van lijfstraffen. Deze gaskamers e.d. worden aan de rechterkant van de tunnel gereconstrueerd. Vooraleer de gevangenen in de douchekamer gingen, werden de vrouwen, kinderen en mannen gesplitst. Deze gruwelijke vergassingen werden vaak gefilmd. Naast de douchekamers werd in 1943 ook de avondklok ingesteld. Tijdens de winter was er een straatverbod vanaf 20 uur en tijdens de zomer vanaf 21 uur. De wereld werd op punt overgenomen te worden.

Andere ideetjes om in de evolutieverloop te verwerken:
- bombardementen
- gedichten of boeken over belangrijke gebeurtenissen
- hoe wou Adolf Hitler Berlijn opnieuw opbouwen?
- val van het Adelaarsnest (= het Derde Rijk, Duitsland)
- het Ardennenoffensief (= de Slag om de Ardennen)
- afkoppeling Rusland
- film: Schindler's List

Trailer Schindler's List:
https://www.youtube.com/watch?v=M5FpB6qDGAE



Op het einde van de gruwelijke tunnel komt men in het verlichte deel terecht, De Tweede Wereldoorlog loopt op zijn einde.

zondag 1 februari 2015

Brainstorm 'de Tweede Wereldoorlog'

Brainstorm


Thema workshop stage

Project 'Trein der 1000'

In november ging ik voor het eerst naar mijn stageschool 'Leiepoort campus Sint-Theresia', te Deinze, om wat meer informatie te ontvangen over de workshop voor mijn vak project kunstvakken. Hiernaast kreeg ik ook de kans om een andere stagiaire zijn tentoonstelling te volgen. 
Het thema van deze tentoonstelling ging over de Eerste Wereldoorlog, meer bepaald over de conflicten die er zich toen voordeden, de herdenkingen, enz. Doordat dit onderwerp in de lessen plastische opvoeding echter uitgebreid behandeld werd, kon ik dit thema niet meer in een workshop gieten. 

Vervolgens kwamen mijn vakleerkrachten van de school met een nieuw voorstel aan. Ik mag meewerken aan het project 'Trein der 1000'
1000 jongeren, één trein, één bestemming: Auschwitz. Een 25 uur durende treinrit, bezoeken aan Auschwitz, Birkenau, Krakau, ontmoetingen met de laatste kampoverlevenden en culturele avondactiviteiten, dat is waar de deelnemers aan de Trein der 1000 zich mogen aan verwachten. Vanuit Schaarbeek vertrekken op 5 mei de Belgische leerlingen.    
(Trein der 1000, 2015)
Mijn stageschool werd uit vele scholen geselecteerd om aan dit project mee te doen! Een twintigtal leerlingen uit het 5de jaar en 2 leerkrachten van de school 'Leiepoort campus Sint-Theresia' vertrekken in mei naar Auschwitz. 
Deze groep leerlingen willen dit graag gevisualiseerd zien in Deinze. Hierbij dachten ze om iets laten zien in het station, op de markt of in de boekenhandel op de markt. De leerkrachten dachten eraan om een installatie te maken met oude boeken. Er zijn dus al ideeën, maar er is nog niets concreet. Op naar het maken van een brainstorm!