dinsdag 3 maart 2015

Samenkomst leerlingen vrijdag 27/02 (bespreking boekeninstallatie + brainstorm)

Kunstwerk 'Trein der 1000'

1. ONTWERP

 - afmetingen in cm?

We gaan een boekeninstallatie maken waarin de mensen een zeer benauwend gevoel krijgen. Het is de bedoeling dat wij al samen de boeken klaarmaken voor het grote evenement (dit gaat door op 2 april 2015 en tegen dan moet alles ook af zijn). De leerlingen van het VTI zullen dit ontwerp voor ons in elkaar knutselen. De palen hebben ongeveer een hoogte van 1m80, dus ongeveer even groot als een mens. In het VTI hebben ze een boor (5cm doorsnede) waarmee we gaten in de boeken kunnen maken om deze boeken daarna op de palen te vestigen. (nadenken schuin boren of recht?)


2. BOEKEN

We moeten zoveel mogelijk boeken inzamelen, liefst 1000 (Project Trein der 1000). Toch zullen we even een stapel moeten maken van de boeken (best dikke boeken om zoveel mogelijk plaats te vullen op de palen) om te kijken hoeveel we nodig hebben op 1 paal. Zo kunnen we een globale schatting maken van het aantal nodige boeken. Zullen we schuin boren zodat de boeken geschrankt liggen of boren we recht zodat ze op elkaar liggen (of beide?).

Ik heb twee leerlingen nodig die enkele keren in de week een oproep doen via de micro. Hiervoor moet er toestemming gevraagd worden aan de directie en moet er op voorhand een doordachte tekst opgemaakt worden.

Hoe nog boeken inzamelen? kringloopwinkel, boekenwinkels, familie, vrienden, jeugdbeweging, Facebookoproep,...

BOEKENRUGGEN

De ruggen van de boeken zullen aan de buitenkant zichtbaar zijn en de pagina's van de boeken aan de binnenkant van het kunstwerk. De buitenkant van de ruggen zal ik samen met de leerlingen van PO bewerken. Op deze ruggen komen eventueel de nummers van Auschwitz die de mensen op hun lichaam getatoeëerd kregen, dit kunnen we eventueel met een drukstempel op de ruggen plaatsen
(met wat op boeken plaatsen, vernis, kaft behouden of bruin/zwart).



Hiernaast kunnen ook enkele merktekens gebruikt worden die men gebruikte in de Duitse concentratiekampen (lappen stof). Ook kunnen de zegels om eten te kopen (30/maand) gestempeld worden op de ruggen van de boeken (per product + serienummer).



Op de ruggen, kunnen er grote tekeningen komen die te maken hebben met Auschwitz, zoals op deze rechtse afbeelding: treinspoor naar Auschwitz - zie slogan. Andere tekeningen: douchekamer, gasmasker, symbolen,...

 








BINNENKANT BOEKENINSTALLATIE

Wij maken al de onderkant van ons kunstwerk en tijdens het evenement op 2 april bevestigen de mensen enkele extra boeken aan de bovenkant van het kunstwerk. Hierna kunnen we eventueel samen het prikkeldraad vestigen bovenaan de palen om officieel het evenement te beëindigen.
(pulsradar om vliegtuigen, auto's,... op te sporen - bevestigen bovenaan palen)

BEELDEND

Wanneer de personen binnenin de boekeninstallatie wandelen zien ze op het einde van het 'doolhof' een persoon uit Auschwitz: afbeelding hoofd of uit boek gemaakt (zie boven voorbeeld), zelfgemaakt T-shirt/hemd waarop we strepen schilderen, hoedje met strepen, op kleren symbolen + nummer vestigen, oude schoenen,...

INFORMATIEF

Oorlogsverhalen:
Een Belgische kajotster schreef: "Onze kamer moest ontsmet worden en wij dus ook. We werden met 28 Belgische meisjes in een auto gestopt. In het ontsmettingshuis aangekomen moesten wij ons gansch naakt stellen, stel u eens voor, gansch naakt; er waren er die seffens ontkleed waren, ik protesteerde met nog vijf, maar wat konden wij zeggen, wij Vlaamsche meisjes die geen duitsch kennen. Dan kwamen ze met een borstel en borstelden ons onder de armen en tusschen de benen, allen samen dan kregen we een stortbad en moesten dan meer dan en uur gansch naakt bijeen zitten in een kamer, en wat er daar gebeurde, vooral bij West-Vlamingen, ik heb gebeden voor al het kwaad dat daar gebeurde[170]".

Boek gaat over Rita, een van de laatste overlevende van de nazi-experimenten op tweelingen (waarschijnlijk poging om ogen blauwe kleur te geven - informatief werken en op ruggen van de boeken blauwe ogen plaatsen?)

Rollen behangpapier (tussen pagina's boeken plakken en oprollen zodat de mensen hierbinnen meer te weten komen via gedichten, citaten, foto's, tekeningen,...). Ook kunnen er losse woorden op genoteerd worden zoals: Aktion 14f13, Zyklon B, Block 11 (kampgevangenis), Block 10 (ziekenhuiskamp), Blok 26 ( schoenen af), gaskamer, Holocaust, dwangarbeid, concentratiekamp, marteling, nrs,...

ROND THEMA WERKEN?

- Verdraagzaamheid
- Mensenrechten (hoe ze vroeger en nu geschonden worden)


Vergelijken de massa van Auschwitz met Tomorrowland (= gevoel)

Kleuren per thema op ruggen:

3. TUSSEN DE BOEKEN/NAMAAKBOEKEN MAKEN (te weinig boeken)


Vanonder kunnen we strobundels steken, we maken geen gebruik van zandzakken omdat deze voornamelijk voorkwamen tijdens De Eerste Wereldoorlog.

Hiernaast dacht ik ook om oude valiezen langs 1 zijde te doorboren en op 2 palen te bevestigen, zodat je langs de binnenkant van de boekeninstallaties deze valies open kan doen. Binnenin deze valiezen kunnen we informatie verwerken en dergelijke. Misschien kunnen we de mensen choqueren, een bepaald gevoel opwekken, verrassen,...?
 Op deze valiezen kunnen ook nummers geplaatst worden eveneens als namen (+ citaten van mensen), enzovoort. Bv.: Petr Eisler (in ‘t wit erop schilderen): KIND 6446

 












Andere materialen: houten paletten, schoenen, stevig karton om namaakboeken te maken?

IDEEËN VERWERKING DUNNE BOEKEN


  
 









(pruiken: Joodse vrouwen)




INGANG BOEKENINSTALLATIE

 
Aan de twee eerste palen kunnen we een banner met een slogan bevestigen. Een voorbeeld hierbij: treinen op dood spoor. Jullie kunnen er eventueel ook zelf nog enkele maken en dan kiezen we de meest toepasselijke uit. Boven deze banner kunnen we eventueel nog het symbool van de Duitsers plaatsen, namelijk de arend.

 Muziekpartituren: geplastificeerd (middenstuk van een mars of lied “Die Gedanken sind Frei” of jazz)

Houten bord met hoofd en HALT! STOJ! erop

BRAINSTORM: WAT ZIJN JULLIE IDEEËN, WIE WIL AAN WAT WERKEN?

BIJ ELK DEEL 2 à 3 LEERLINGEN
- Denk terug aan wat jullie gezien hebben tijdens workshops, films, samenkomsten,...

ANDERE

Hoe afspreken en met wie voor ontwerp? Werken met lln VTI?
Deadline ontwerp palen?
Gebruik hakenkruis, andere symbolen?
Vernis/watervaste stiften


Nodige materialen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten